3 tipy pro lepší spolupráci

Dobrá spolupráce není samosebou a při tom po ní všichni toužíme. Chceme se do práce těšit a podílet se na věcech, které jsou užitečné. Přinášíme tři tipy, co je podle nás potřeba, aby v týmu spolupráce mohla dobře fungovat. Některé z těchto věcí je možné trénovat na našich kurzech aplikované improvizace.
1) Talent Aby člověk dobře pracoval a spolupracoval, tak je potřeba, aby dělal něco, co ho opravdu zajímá. Má na to talent. Na prvním místě nejsou peníze, ale věc sama. Pro někoho to může být úklid, pro jiného programování robotů pro zdravotnictví. Jde o to, aby to bylo smysluplné a pro ostatní užitečné. Měl tu práci rád. A chtěl se v ní zlepšovat. Děláte to takhle? Nebo dělají Vaši lidé, to v čem jsou opravdu dobří?
2) Pocit bezpečí Je potřeba vytvořit takový prostor, kde se každý bude cítit přijímán a součástí týmu. V aplikované improvizaci to učíme skrze princip "yes and". Kdy myšlenky svého kolegy přijímám a ještě je rozvíjím. Zároveň jde o kulturu týmu. Když jsou lidi naladěni na "yes and", tým funguje synergicky. Je možné udělat chybu. Děláme to všichni. Víme to. S každou chybou si jako tým pomůžeme a vezmeme si z ní ponaučení. Není to nic, za co by měl být někdo jakkoliv trestán. Další potřeba pro pocit bezpečí je, že všichni hrajeme podle "pravidel hry", která nám jsou všem jasná a můžeme se všichni podílet na tom, jak vypadají. Můžeme Vám ukázat, jaké to je, když se podle pravidel hry hraje a kdy ne a co to s člověkem dělá, když pravidla hry nejsou hratelná nebo férová. Pokud se tak lidé z Vašeho týmu cítí, že jsou součástí něčeho, co nemohou měnit, je téměř sto procentní jistota, že nebudou angažovaní, loajální. I kdyby byli na správném místě se svým talentem, tak je to stejně otráví. Tvořte ve svém týmu bezpečný prostor a pečujte o vztahy.
3) Podpora Můžete si ve Vaši práci říct o podporu? Takovou jakou potřebujete? Nabízíte lidem z Vašeho týmu podporu? A jde o podporu, kterou potřebují lidé nebo byznys? Lidi jsou to nejcennější, co máme. Starejte se o ně, tak jak oni potřebují a práce bude kvalitnější a lépe odsýpat. Prostě zkuste nechat své zaměstnance zazářit. Důvěřujte v ně i v sebe a buďte jim oporou.
Co tím získáte? 1) Tým, který bude umět řešit aktivně problémy. 2) Lidi, kteří se na sebe budou moc spolehnout a držet spolu. 3) Bude je práce bavit a zajímat a půjde jim o to. Budou angažovaní. 4) Nebudete je muset tolik kontrolovat. Změní se klima. 5) Váš byznys líp pofrčí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Názor není fakt, ale má svou sílu

Možná příjde i Babiš

PSTRUZI